Vive la différence! - ahogy a franciák mondják.
Éljenek a különbségek!
Sokan kiszemelnek maguknak egy borvidéket és arra esküsznek: az onnan származó borok a legjobbak. Így vannak villányi rajongók, mások a szekszárdi borért vannak oda, megint mások semmi pénzért nem cserélnék le a badacsonyit, és persze olyanok is akadnak, akik élvezik a különbségeket.
Ahogy Anthony Robbins is mondta:
"A különbségek csinálják a különbségeket."
Nincs is annál izgalmasabb felfedezés, amikor már csukott szemmel is rájössz, hogy a poharadban nem tokaji, hanem somlói hárslevelű van, vagy épp az a vörös, amit kortyolsz nem is villányi Cabernet, hanem Brunello di Montalcino. Persze választhatunk magunknak kedvenc területet, vagy akár kedvenc borászt is. Ez teljesen rendben van!
Mégis arra szeretnénk ösztönözni - Téged is -, hogy merj kipróbálni más területek, bár borászok, vagy akár más szőlőfajtákból készült borokat. Ha eddig csak Cabernet Sauvignont ittál, kóstold meg a Cabernet Franc-t is, vagy próbálkozhatsz Sangiovese szőlőből készült borral, pl. Brunelloval vagy Chiantival.
Előfordul persze olyan is - nem is egyszer -, hogy az újonnan kóstolt bor nem tetszik nekünk. Akár borzasztónak is találhatjuk. Nem igaz? Talán Te is "belenyúltál" már ilyenbe... Ugyanakkor olyan élményben is lehet részünk a kísérletezgetések során, hogy rábukkanunk néhány igazán remek tételre (lehet ez borász, számunkra ismeretlen borfajta, de borvidék is). Akár egy új kedvencet fedezhetünk fel.
A francia borok kedvelői között is vannak, akik főleg a burgundiai (Bourgogne), mások pedig a borói (Bordeaux) borokat tartják csúcsnak. Hogy kinek van igaza? Az attól függ...
A két vidéket alig lehet összehasonlítani, hiszen mindkét területen jellemzően más-más szőlőket termesztenek, s ebből adódóan a borok sem ugyanazok. Bordeaux-ban a legjellemzőbb fajták a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Malbec és Petit Verdot, míg Bourgogne-ban a Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris és Pinot Noir.
Mindezek ellenére érdemes összehasonlítani, vagy legalább megismerkedni az egyik, illetve a másik borrégió kínálatával. Épp ezért összeállítottunk egy olyan borsort, ami Bourgogne és Bordeaux vidékéről mutat be néhány fehér- és vörösbort:
BORDEAUX
- Chateau La Branne (Médoc, AOC, 2004) - ár: 4.930 Ft
- Mascaron par Ginestet (Bordeaux, AOC, 2005) - ár: 4.000 Ft
- Chateau La Rose-Pourret (Saint Emillion, Grand Cru, 2000) - ár: 9.155 Ft
BOURGOGNE
- Pascal Prunier-Bonheur (Beaune, 1er Cru, 2001) - ár: 8.530 Ft
- Pascal Prunier-Bonheur (Monthelie, 1er Cru, 2001) - ár: 8.010 Ft
- D. A. Guyon (Pernand-Vergelesses, 1er Cru, 2004) - ár: 8.000 Ft
- Domaine Antonin Guyon (Meursault, 1er Cru, 2002) - ár: 18.290 Ft
Helyszín: Dionysos Borház (1066 Budapest, Dessewffy u. 22.)
Időpont: 2011. március 3., csütörtök, 18 óra
Belépődíj: 4.000 Ft
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz a 06 20 950 8664 minél előbb,
mert már csak pár hely maradt.