HTML

Dionysos BorBlog

Hírek borokról, borkóstolásról, bortúráról, bortanfolyamról... minden ami bor!!!

Friss topikok

Linkblog

Újbor és lúd, avagy Márton napi szokások

2010.11.08. 22:44 Dionysos Borház

Forrás: óvónők.hu

A lúd fogyasztásának hagyománya szorosan kötődik az újbor fogyasztásához. Nem véletlen az egybeesés, hisz épp novemberre fejeződik be a must borrá alakulása. Márton emiatt a nagyobb borvidékeken az Új-bor védőszentje is. A bor és a liba gyorsan össze is kapcsolódott, német területen már a 12. században a Márton-ludat "szüreti vagy préslibának" is nevezték. 

A közeli Szlovénia területén szokás volt, hogy a szőlősgazdák a hegyekben különböző helyekre borospalackokat rejtettek el, melyeket a legényeknek kellett megkeresniük. Eközben a lányok asszonyok sokféle finomságot főzek, sütöttek, amit aztán a szőlőhegyben nagy
 vigaszság közepette közösen fogyasztottak el. 

November 11-én kezdték meg az új hordókat a gazdák, ekkor került az asztalra épp a libasült mellé az úgynevezett Libás-bor vagy sok helyen Márton–bor, aminek még gyógyító hatása is volt a hagyomány szerint.
 
Idén november 11-én mi is Márton napi borkóstolót tartunk, amire jelentkezni itt lehet. Gyere, és tarts velünk Te is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosborhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr432434926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása